vineri, 13 iunie 2008

Literele...

...sunt magie! simboluri atat de exacte pline de emotie, de inteles, de importanta... dupa caz. atata ordine. atata fluiditate. totul natural. odata ce ai invatat sa le folosesti si ele te asculta.... sunt unii oameni care cu literele schimba viata altor oameni. atatea carti, scrisori, bilete pe furis, sms-uri, nume de oameni dragi, de oameni mari, de oceane, de boli incurabile, de tablouri, de orase...toate tesute fin si precis din simboluri familiare. imagini care n-au existat si nu vor exista vreodata, oameni care se nasc si mor printre litere, viata lor e acolo toata. fericire. nenorocire. pulpa de vise.

cred ca oamenii au inventat limbajul ca sa poata sa imparta lucrurile pe care si le imagineaza... pt ca pt cele pe care le vad nu mai e nevoie de cuvinte. iar literele le-au inventat pt ca vorbele sa treaca mai repede si legal granite...

carti care schimba viata. sau cel putin perspectiva din care o privesti. povesti care vorbesc frumos despre noi. nu-s toate la fel. unele doar te macheaza, indiscutabil, profund, dar n-au puterea sa te arunce de pe traiectorie. altele iti spun in fata ca esti prost si habar n-ai sa traiesti. te salveaza. nu dramatizez, la dracu! asa e!


Alessandro Baricco "Novecento".


o Carte mica-de-tot, pierduta intre milioane de alte carti ca ea, dar cu toata forta pe care o poate avea o carte de a te face un om mai bun. un monolog infinit cu tine. o poezie despre un monolog. o poveste. 7 litere in "sfarsit". 7 porti.

Un comentariu:

IRN spunea...

incearca si filmul, tim roth face un rol genial